TIPURI DE RADIOGRAFII DENTARE

În articolul precedent am discutat despre semnificația, rolul, indicațiile și riscurile radiografiei în stomatologie. În acest articol vom discuta despre tipurile de radiografie în funcție de zona de examinat și diversele afecțiuni dentare.

Tipuri de radiografii dentare

1. Rx intraorale
– Filmul se află în interiorul gurii
– Incidențe:

a) Cu film-mușcat / Bitewing

Se folosește în detectarea precoce a cariilor de pe fețele aproximale, inclusiv de la punctele de contact, carii mici de colet situate subgingival, modificări de contur ale camerei pulpare, anomalii de formare a smalțului, dentinei și canalului radicular, decelarea precoce a leziunilor osoase în parodontopatii, a fisurilor smalțului și în decelarea de finețe a fracturilor.

b) Radiografia retroalveolară periapicală

Aceasta oferă o imagine a întregului dinte, de la coroană pană la radacină și osul în care aceasta este ancorat.
Se folosește în decelarea: cariei, abcesului dentar, modificări în densitatea osului, boli gingivale, starea lucrărilor de restaurare, prezența tartrului sau a fisurilor.
Filmul este amplasat în interiorul gurii, fiind ținut fie de un dispozitiv special, fie de degetul pacientului.

c) Radiografie ocluzală – maxilară și mandibulară

Acest tip de radiografie este mai mare decât primele două și evidențiază localizarea și dezvoltarea dinților. O radiografie ocluzală cuprinde întreaga arcadă, fie cea superioară, fie cea inferioară.
Este utilizată pentru a vedea dinții care încă nu au erupt, fracturi de maxilar, chisturi, calculi salivari, abcese și obiecte străine.

2. Rx extraorale
– Sunt efectuate cu filmul în afara cavității bucale .
– Sunt utilizate pentru a monitoriza dezvoltarea și relația dinților cu maxilarul și oasele feței.

a) Radiografia panoramică sau Ortopantomografie (OPG)

Radiografia panoramică oferă imaginea întregii danturi și a maxilarului pe un singur film. În timpul procedurii, mecanismul se rotește în jurul capului, în timp ce pacientul este complet nemișcat. Acest tip de radiografie captează imaginea unor locuri mai greu accesibile, cum ar fi măselele de minte sau articulațiile temporo-mandibulare. Deși pune foarte bine în evidență fracturile mandibulare și alte afecțiuni în această zonă, imaginea panoramică nu este eficientă pentru evaluarea densității osoase și a cariilor.

b) Proiecții cefalometrice sau Teleradiografii de față, profil și axială.
Evidențiază întregul craniu și este folosită pentru a examina dinții în legătura cu maxilarul și profilul pacientului.

Teleradiografia de față:

Teleradiografia de profil:

teleradiografie de profil_3

Teleradiografia axială:

c) Proiecția lateral-oblică (defilată) de mandibulă.

d) Tangențială a obrazului
Se folosește pentru detectarea corpurilor străine.

e) Incidența Waters
Se folosește pentru evidențierea sinusurilor.

f) Incidența Reverse-Towne

g) Incidența Schuller (pentru articulația temporo-mandibulară)

h) Salivografie sau Sialografie
Reprezintă evidențierea glandelor salivare într-o radiografie, cu ajutorul substanțelor de contrast. Salivografia permite diagnosticarea unor afecțiuni specifice glandelor salivare – blocaje, boala Sjogren, etc.

i) Tomografie computerizată dentară(CT)
Aceasta evidentiază structurile interioare ale corpului în imagini bidimensionale, „în felii”. Acestea permit efectuarea unor măsuri de mare precizie în zona laterală mandibulară, pe arcada superioară, în zona sinusurilor și a foselor nazale. Tomografia computerizată dentară este utilizată pentru a identifica probleme legate de oasele feței, cum ar fi tumori sau fracturi, de către specialiștii în endodontiție, implantologie și chirurgie buco-maxilo-facială.

Informațiile obținute la aceste examinări combinate cu examinarea clinică îi vor permite medicului specialist stabilirea diagnosticului și elaborarea planului de tratament.

Autor: Cristina Prioteasa
Referințe

  1. Color atlas of dental medicine. Radiology; Supplemental examinations using conventional and modern imaging techniques – pg. 109.
  2. InfoDentis (sursă)
  3. MediciStomatologi (sursă)
  4. Radiologie pentru studenți și medici stomatologi.
  5. Pozele în ordinea intrării în articol (poza 1, poza 2, poza 3, poza 4, poza 5, poza 6, poza 7, …, poza 35, poza 36)
  6. Poze din Color atlas of dental medicine. Radiology; Supplemental examinations using conventional and modern imaging techniques (pag. 112 – pozele 8, 9, 10; pag. 113 – pozele 11, 12, 13; pag. 115 – pozele 14, 15; pag. 116 – pozele 16, 17, 18; pag. 118 – pozele 19, 20, 21, 22; pag. 120 – pozele 23, 24, 25; pag. 119 – pozele 26, 27, 28; pag. 122 – pozele 29, 30, 31, 32, 33, 34)